Ole Sohn

Foredrag

Ole Sohn er medlem af Folketinget, SF.

* Jeg kommer snart hjem. En dansk udvandrerfamilies dramatiske liv og skæbne
Omkring 1900-tallets begyndelse emigrerede godt 2000 danskere til Rusland. Blandt dem en landmandsfamilie fra Nordjylland, der efter en omtumlet tilværelse slog sig ned i Sibirien. Familien fandt ikke lykken der og måtte dybt forarmet vende hjem efter at have efter-ladt deres 15-årige søn som tjenestedreng på et russisk gods. Kort tid efter forsvinder søn-nen sporløst for otte år senere at dukke op som officer i den nye Sovjetstats Røde Hær. I 1930`erne rammes han af Stalins terror.
Igen har Ole Sohn gravet dybt i de russiske og danske arkiver, og fortæller i denne drama-tiske skæbneberetning om familiens liv og skæbne i henholdsvis Danmark og Rusland. Skyldfølelse over sønnens skæbne nager forældrene, hvor moderen gør alt for atter at få sønnen hjem igen.

* De drog mod øst
- Foredraget tager udgangspunkt i Ole Sohns nye fotodokumentariske bog De drog mod øst - om danskerne, der udvandrede til Rusland i kølvandet på prinsesse Dagmars ægteskab med den russiske storfyrsttronfølger Aleksander III i 1866. Mens det er almindelig kendt, at der i sidste halvdel af 1800-tallet var en stor udvandringsbølge til Amerika, er det overset og ikke særlig kendt, at mere end 2000 danskere i årene frem til 1919 bosatte sig i Rusland og Sibirien, hvor de så rige muligheder for at skabe sig en ny tilværelse. Det var hovedsageligt mejerister, landmænd, gartnere, ingeniører, telegrafister og handelsfolk, som udvandrede. Eksempelvis spillede danske udvandrere en stor rolle i udviklingen af Ruslands mejeridrift, og et dansk firma "Sibirsk Kompagni" var før 1.verdenskrig Sibiriens største smøreksportfirma. En anden dansk udvandrer stod for bygningen af store strækninger af den transsibiriske jernbane rundt om Bajkal-søen. Senere opbyggede han Østsibirien største bryggeri. Ole Sohn fortæller om denne ukendte udvandring mod øst, og om nogle af udvandrernes utroligt interessante og dramatiske oplevelser før og under revolutionen.

* Israel Rachlin uønsket i Danmark
- Foredraget tager udgangspunkt i Ole Sohns nye bog Vanviddets logik - om familien Rachlin og andre danske skæbner. Ole Sohn fortæller om hidtil hemmeligholdte detaljer fra Rachel og Israel Rachlins arrestation i Litauen i 1941, familiens forvisning til Sibirien, og dens hidtil ukendte vanskeligheder med at få indrejsetilladelse i Danmark, samt om hvad der virkeligt skete under statsminister H. C. Hansens forhandlinger med partisekretær Khrusjtjov. Gennem foredraget beretter Ole Sohn også om, hvordan arbejdet med Rachlin-familiens sag førte ham fra Moskva over Vilnius til Israel Rachlins fødeby Kybartai i det vestlige Litauen.

* Den højeste straf
- Foredraget tager udgangspunkt i den prisbelønnede film af samme navn, der bygger på Ole Sohns bøger Fra Folketinget til celle 290 og Frihedens port. Ole Sohn fortæller den rystende beretning om tidligere folketingsmedlem Arne Munch-Petersens og den unge sømand Claus Jensens ophold i Sovjetunionen i 1930`erne, hvis liv og skæbne blev beseglet på direkte ordre fra Stalin. Gennem foredraget gives der samtidigt et gruopvækkende billede af Stalintidens fængsler og fangelejre.
Arrangementet kan også gennemføres som et filmforedrag, hvor filmen Den højeste straf vises med introduktion af Ole Sohn og efterfølgende foredrag og debat.

Andre foredrag:

Rusland før og nu - fra Stalin til Putin
- Med udgangspunkt i sin store viden om Sovjetunionen og mange rejser til Rusland fortæller Ole Sohn om tiden fra Stalin til Putin og giver et bud på, hvor Rusland bevæger sig hen.

* Et liv i kamp og kærlighed
- Foredraget tager udgangspunkt i Ole Sohns bog Et liv i kamp og kærlighed - om sygeplejerske Elna Hiort-Lorenzens utrolige og dramatiske liv som sygeplejerske i Chile, yderst engageret medlem af Dansk Sygeplejeråds ledelse, frivillig under den spanske borgerkrig, aktiv i modstandsarbejdet under besættelsen og om hendes smertefulde jagt efter oplysninger om hendes mand Arne Munch-Petersens skæbne.

* Er socialisme yt? - om værdier i det nye Europa
- Hvor bevæger Europa sig hen efter opbruddet i Østeuropa og den øgede integration i Vesteuropa? Hvilke værdier er fremherskende? Er der alternativer til den nuværende udvikling?

* En kristen B&W-smeds omtumlede liv
- Foredraget bygger på en bog af Ole Sohn om B&W-smeden Christian Pedersens omtumlede liv som presbyteriansk hjælpepræst, der via Glasgow og Philadelphia i 1931 førte ham til Stalingrad i Sovjetunionen.

* Skibskok og folketingsmedlem - og livet derimellem
- Et causeri, hvor Ole Sohn fortæller om sit liv fra tiden som skibsungkok til i dag, hvor han sidder i Folketinget. Om oplevelser som SID-formand og DKP-boss og om jagten i KGB-arkiverne. Undervejs beretter Ole Sohn om Gorbatjov, Honecker, Castro og andre, han har mødt for til sidst at tage publikum med ind bag Christiansborgs tykke mure.

Har bl.a. udgivet:

* De drog mod øst - om danskeres udvandring til Rusland, 2002
* Vanviddets logik - om familien Rachlin og andre skæbner fra Stalins regime
* Frihedens port - en roman om en ung dansk sømands dramatiske oplevelser i Stalins Sovjetunionen
* Fra Folketinget til celle 290 - om tidligere folketingsmedlem Arne Munch-Petersens skæbne
* Et liv i kamp i og kærlighed - om tidligere sygeplejerske Elna Hiort-Lorenzen
* Der var bud efter dem - fire skæbnefortællinger fra den spanske borgerkrig og besættelsestiden
* Her kommer fra dybet den mørke armé - om landarbejdernes historie
* Den højeste straf - om en kristen B&W-arbejders liv og skæbne.

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Ole Sohn er du velkommen til at ringe eller sende en mail, se vores Bookingforespørgsel, hvor du beskriver dit arrangement og vi vil vende tilbage med priser på Ole Sohn

For booking af Ole Sohn ring til Foredragsholdere – Foredragsportal.dk - booking tlf. 7026 0100


E-mailadresse:

Tilmeld
Frameld

Ole Sohn

 Ole Sohn
Info
Kontakt
Foredragsholdere – Foredragsportal.dk - booking tlf. 7026 0100
Booking Tel: 7026 0100
Email:

Ole Sohn - Foredrag er blot en blandt mange muligheder hos Foredragsholdere – Foredragsportal.dk - booking tlf. 7026 0100
--